28 de juny, 2006

Curiositats canines vol. I

Sabíeu que els gossos són més susceptibles a atacar un desconegut que corri que a un que estigui aturat? I que el major nombre de cadells nascuts va ocórrer en 1944 quan un American Foxhound va parir 24 cries? Que la por als gossos i a la ràbia s'anomena "cinofòbia" i que els gossos salvatges que viuen en rajades a Austràlia són anomenats Dingos?

En temes d'alimentació poca gent sap que donar xocolata als gossos pot ser fatal per ells. Un ingredient de la xocolata, la teobromina, estimula el sistema nerviós central i el múscul cardíac. Prop de 1 kg de xocolata amb llet, o tot just 146 grams de xocolata de rebosteria servirien per matar un gos de 22 kg!

També és bo de saber que els gossos tenen prop de 100 expressions facials, la major part d'elles són fetes amb les orelles.

Potser no sabíeu que dos gossos van sobreviure al naufragi del Titànic. Van aconseguir escapar en els primers bots salvavides, ja que duien tan poca gent que a ningú li va importar que ells fossin allà.

Curiosament, els nord-americans gasten més diners en menjar de gos que en menjar de nadó. Potser és perquè hi ha més de 52.6 milions de gossos als Estats Units.

En l'astrologia, existeixen quaranta "dies de gos" - entre el 3 de Juliol i el 11 d'Agost - quan Siri, l'Estrella del gos, s'aixeca i s'estira amb el Sol. Així que prepareu-vos per l'imminent arribada del gos estel·lar!

I parlant de gossos a l'espai, Laika, una gosseta que estava abandonada als carrers de Moscou va ser el primer ésser viu llançat a l'espai des de la Terra. Va ocórrer el 3 de novembre de 1957 en la nau Sputnik 2. La versió oficial diu que Laika va rebre una dosi letal en el seu menjar després d'una setmana de viatge espacial per a evitar-li les altes temperatures que va sofrir la nau en la seva reentrada a la Terra. No obstant això, sembla que Laika sols va resistir durant unes hores la seva aventura espacial a causa de l'estrès i les altes temperatures en l'enlairament. Pobreta.

A més, com a dada mèdica us expliquem que recentment els científics han demostrat que els gossos són capaços de detectar anticipadament els atacs d'epilèpsia en nens.

Per si mai us ho havíeu preguntat, resulta que la imatge de salvador dels viatgers atorgada als gossos San Bernardo va sorgir en Suïssa a mitjan segle XVIII. Fou a Valas, en la Posada del Gran San Bernardo, que els monjos van començar a entrenar als gossos, inicialment com auxiliars en treballs domèstics. El temps va ser passant i els gossos van ser també ensinistrats a guiar als viatgers que passaven per la zona, a més d'anar a buscar víctimes d'allaus que poguessin estar enterrades vives en la freda regió de la Posada, el congost de Gran San Bernardo. A pesar de ser realment gossos de salvament, mai van dur amarrat al coll un barrilet amb alcohol freqüentment vist en il·lustracions i dibuixos animats. El més conegut d'aquests gossos es deia Barry, amb fama d'haver salvat més de 40 persones en tota la seva vida. Hores d'ara encara se'l pot veure (dissecat) al Museu d'Història Natural de Berna.

De moment fins aquí un petit recull de dades curioses, però tranquils, seguirem surfejant la xarxa per trobar-ne més!

1 comentari:

Miquel ha dit...

molt bon recull