24 de maig, 2006

Multa!

Segons podem llegir en aquesta notícia del Diari de Girona, a la nostra ciutat es multen els gossos fent servir el formulari de multes pels cotxes.


Personalment -i ara em posaré a la pell de l'advocat del diable- trobo la metàfora força encertada.

Així, si el color d'un cotxe ens el venen com "groc crom" o "blau pluja", els experts en gossos classifiquen els pelatges com "neula", "canyella" o "pissarra".

Tampoc és el mateix una berlina, que un sedan, o un wagon, així com no és el mateix un shnauzer miniatura, com un de mitjà o un de gegant.

Hi ha vehicles que funcionen amb benzina i d'altres amb gasoil, de la mateixa manera hi ha gossos que amb pinso sec s'espavilen i d'altres, més llepafils, que no mouen un dit si no se'ls ofereix foie.

Més paral·lelismes que recolzin la meva teoria? Està clar que tots dos requereixen revisions periòdiques i una neteja a fons quan tornen de muntanya. Quan l'acabem d'estrenar en presumim fins l'avorriment (fins i tot fent-ne un blog ;P) i, si reben una topada, aturem el món per fer una anàlisi exhaustiva dels danys. Si veiem que algú altre porta el mateix model que nosaltres en fem un estudi crític per acabar convençuts que el nostre és mil cops millor. I, com enginyeria fina que són, hem de familiaritzar-nos amb ells fins poder conduir-los amb seguretat i la perfecció. D'un mal tracte se'n deriven avaries importants, d'un mal ús, comportaments indesitjats. Potser el nostre no podrà guanyar un concurs de velocitat, però segurament serà més manejable en terrenys difícils. Amb els anys apareixen problemes crònics, insuficients per convèncer-nos que ens en desfem, i quan finalment el sistema els falla, quedaran sempre en el nostre record com "el millor que vam tenir".

En qualsevol cas, i ara em posaré seriosa de nou, el fet anecdòtic de fer servir un imprès o un altre a l'hora de multar no hauria de ser un assumpte tan dramàtic. Més aviat hauríem de fixar-nos en la causa que genera aquesta sanció: tal com vaig comentar en una entrada anterior, és motiu de denuncia el no tenir censat l'animal, així com no recollir els excrements de la via pública i, en cas d'animals amb raça classificada com perillosa, no dur-los lligats i amb morrió, o no tenir assegurança a tercers. Així doncs, si vols evitar mals majors, per començar sigues sensat i tingue'l censat.